Måndagstips: Palek Dal Shorva

Linscurry med spenat – riktig husmanskost från Darjeeling, enligt min indiska kokbok. Det står också att linser och spenat passar bra ihop. Det kan jag hålla med om. Denna vegetariska rätt gick hem bland familjemedlemmarna, trots spenaten.

Palek Dal Shorva

Palek Dal Shorva

Till fyra personer behöver du:
3 dl gula linser; slit peas (kolla att du verkligen får split peas och inte gula linser)
250 g fryst bladspenat
1/2-1 msk röd chilipeppar (jag tog en mindre mängd sambal oelek)
2 gröna urkärnade chilifrukter, finhackade (jag tog 1)
1 1/2 tsk salt
1 tsk gurkmeja
5-6 dl vatten
knappt 1 dl matolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 dl vatten
1 msk garam masala (kryddblandning som jag köper färdig i mataffären)

Tina spenaten och pressa ut så mycket vatten som möjligt. Lägg linser, spenat, röd chilipeppar, chilifrukter, salt, gurkmeja och 5 dl vatten i en kastrull och koka i ca 15 min tills linserna är mjuka och vatten har försvunnit. Värm olja i en kastrull till medelvärme. Fräs vitlöken gyllenbrun. Lägg i linsblandningen och fräs i ca 5 min under omrörning. Sänk över vatten om det behövs (et behövde jag inte göra). Tillsätt 1 dl vatten och garam masala och låt koka ihop i ca 5 min. Servera med ris.