Burek

Jag var ju tvungen att testa Burek också, bosnisk paj med köttfärs. Dessutom hade jag massor av filodeg kvar i kylskåpet. Jag inspirerades av receptet här

Burek_tillagning  Burek i ugnen  Burek_tallrik

Eftersom receptet inte innehåller några mängder höftade jag lite. Jag använde knappt 500 g köttfärs, 3 vitlöksklyftor, 1 1/2 tsk örtsalt, några drag med pepparkvarnen och lite paprikapulver samt ett ägg. Jag blandade färsen med resten av ingredienser. Jag hade kvar av den bosniska vitosten också, så jag varvade 2 filodegsblad åt gången med färsblandning och smulad vitost. Filodegsbladen penslade jag med mjölk.

Shopskasallad

Till pajen serverade jag en bulgarisk sallad, Shopskasallad, som liknar den mer kända grekiska bondsalladen. Skär tomat, gurka och röd paprika i stora bitar. Häll över en vinegrätt och riv över fetaost.

Salladen blev väldigt god och Burek-pajen blev god, men alla i familjen var nog mer förtjusta i pajen jag gjorde med spenat och vitost. Filodegen blev inte alls lika frasig den här gången. Kanske berodde det på att jag penslade med mjölk och inte med olja. Färsen och vitosten passade bra ihop, men se upp med saltet! Vitosten är väldigt salt.