Cevapcici och Somun

Vi beger oss till Balkan den här veckan. Det kommer att bli mat från flera olika länder. Cevapcici är en av nationalrätterna i Bosnien. Det är små fingertjocka kryddiga färsbiffar som man äter med yoghurt smaksatt med vitlök och grönsaker i ett somunbröd.

Cevapcici  självservering  Självservering

Min dotter hade två tjejkompisar hemma när jag lagde rätten, så jag dukade upp självservering med bröd, grönsaker, biffar och sås. Det gick hem hos både tonåringarna och sonen. Riktigt goda och smakrika biffar och brödet blev perfekt. Fullpoängare!

Recept på Cevapcici
600 g blandfärs (30/70 hade jag)
90 g ströbröd
2 1/2 tsk vegeta (särskild krydda som jag ersatte med örtsalt)
2 små ägg eller 1 stort
1 1/2 lök, fint riven
1 stor vitlöksklyfta, fint riven
1 1/2 dl ramlösa

Blanda alla ingredienser till en jämn smet och låt stå i kylskåpet någon timme. Forma fingerstora stavar och stek i olja eller grilla.

Recept på Somunbröd
knappt 1 kg vetemjöl
2 1/2 dl fingervarm mjölk
25 g jäst
25 g smör/margarin
1/2 msk olja
1/2 msk salt
2 dl ramlösa

Blanda lite mjölk med jästen och 1 tsk mjöl och låt smälta ihop. Smält margarinet och blanda i tillsammans med resten av mjölken. Tillsätt övriga ingredienser, men var försiktig med mjölet så att degen inte blir för hård. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck degen och låt jäsa i 20 min. Häll ut degen på mjölat bakbord och skär upp den i 12 bitar. Forma bullar som du plattar eller kavlar till ca 15 cm i diameter. Lägg plattorna på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa i ca 20 min. Grädda i 250 grader mitt i ugnen i 10-15 min. Låt svalna under duk. Skär upp från sidan och då får en fin ficka att lägga biffar och grönsaker i.

Recept på Yogurtsås
1-2 dl matlagningsyoghurt eller liknande
riven vitlök, salt och peppar

Grönsaker: hackad gul lök, tomater, gurka och röd paprika i bitar