Moussaka

Det går ju inte att ha en grekisk matvecka utan att göra en moussaka. Lite tid tar det med auberginen som ska skivas, saltas och stå en stund så att den börjar vätska sig. Sedan sköljas av, torkas och stekas i olivolja.

Moussaka

Jag använde lammfärs till fyllningen. Jag fräste hackade gul lök och färs. Sedan tillsatte jag en förpackning (500 g) passerade tomater och en 1 dl vitt vin. Saltade och pepprade. Köttfärssåsen fick stå och puttra medan jag gjorde en bechamelsås på ca 5 dl mjölk. Jag varvade aubergineskivor, färs och riven ost tills allt tagit slut. Första och sista lagret ska vara aubergine. Överst hällde jag bechamelsåsen. Den kunde ha varit tjockare för moussakan blev ganska såsig. På restaurang brukar den vara mer fast, men då tror jag att bechamelsåsen snarare är som en vaniljkräm i konsistensen.

Men det var inget fel på smaken, tvärtom. Väldigt god kombination med lammfärs och aubergine. Barnen satt och pillade med auberginen, så det blev ingen fullpoängare för hela familjen. Vi vuxna åt mer än gärna resterna som lunch dagen därpå.