Nedslag i Kanada

Jag hade tänkt att laga mat från Kanada i en hel vecka, men det visade sig vara svårt att hitta maträtter som känns specifika. Det är ju en hel del influenser från Amerika men också från Frankrike. Poutine – pommes frites med brun sås och färskost är tydligen något av en nationalrätt. Efter konsultation med familjen bestämde vi oss för att inte prova. Det lät helt enkelt inte särskilt gott.

Istället lagade jag en tomatsoppa som tydligen är i Kanada vad falukorv är för oss här i Sverige. Ett riktigt bra recept med stekta ostsmörgåsar till som dottern blev förtjust i.

Tomatsoppa med stekt ostsmörgås

Tomatsoppa med stekt ostsmörgås

Jag hämtade receptet från radioprogrammet Menys hemsida.

Nu när vi närmar oss jul var det också lätt att välja att göra en Tourtiere – en traditionell köttpaj som man äter vid juletid. Den är gjord på blandfärs och kryddad med julens kryddor såsom kryddnejlika, kanel och muskot. Jag hämtade inspiration från två olika recept och blandade till min egen version: Classic French Canadian Torutiere och How to Make Classic Tourtiere.

Tourtiere   IMG_2347

Jag gjorde en större pajdeg som räcker både till pajdegsskal och lock. Till fyllningen fräste jag finhackad lök och bladselleri. Jag tillsatte blandfärs och kryddade med kryddnejlika, kanel, muskot, rosmarin, lagerblad, grovmalen peppar och salt. Sedan i med mosad potatis (jag hade överblivet potatismos som jag använde) och köttbuljong så att köttet precis täcks. Fyllningen fick sedan puttra under lock i ca en 1 timme och sedan utan lock i ca 1/2 timme. Fyllningen ska vara saftig men inte blöt. Låt köttet kallna helt. Klä en pajform med deg, lägg i fyllningen och täck med pajdegslock. Dekorera gärna med ett juligt motiv (jag använde en pepparkaksform) och pensla med ägg. Grädda i 225 grader i ca 15 min, sänk sedan värmen till 200 grader och fortsätt grädda i 25-30 min tills pajdegen är gyllenbrun.

Jag tyckte mycket om pajen. Den påminde om brittisk köttpaj som jag gjort förut. Kryddorna var fina till köttet. Resten av familjen var måttligt imponerade, men då blev det ju desto mer till mig 🙂