Pollo alla Marengo – Kyckling Marengo

Denna rätt sägs vara Napoleon Bonapartes festmåltid efter slaget vid Marengo 1800 när han besegrade österrikarna. Det känns verkligen som ett hopkok typ “man tager vad man haver” av allt det bästa.

Kyckling Marengo

Kycklingen styckar man i 6-8 bitar och bryner i panna. Under tiden skållar man tomater, 1/2 kg, skalar och skär i bitar. Man kan ta bort kärnorna också om man vill, men jag behöll dem för att få mer sås. Häll på 1 1/4 dl kycklingbuljong och lika mycket vitt vin, pressa över 2 vitlöksklyftor och låt småkoka under lock i ca 45 min.

Skala 200 g pärllök (eller små steklökar som jag fick tag på) och ansa 250 g champinjoner (halvera dem om de är stora). Fräs i smör ca 10 min. Salta och peppra och pressa lite citronsaft över.

Nu kommer specialaren: koka 4 råa räkor. Det visade sig vara mycket svårt, för att inte säga omöjligt att få tag på råa räkor, så jag tog 8 vanliga kokta räkor och fräste i lite olivolja med vitlök.

Plocka upp kycklingdelarna ut såsen och varmhåll. Låt såsen koka utan lock tills den är simmig. Lägg tillbaka kycklingbitarna samt lök och svamp och låt allt bli genomvarmt.

Knäck fyra ägg och vispa lätt ihop. Smält smör i stekpannan och häll i äggen. Stek på svag värme och rör hela tiden tills det blir en krämig äggröra.

Lägg upp kycklingragun på ett serveringsfat. Dekorera med räkorna och häll äggröran på ena sidan, och servera. Jag gjorde ugnssteka potatisbitar som contorni, tillbehör.

Mustigt och gott – en värdig segrarrätt tyckte jag och min man. Äggröran passade fint till tomatsåsen och räkorna fyllde sin plats, även om det lät konstigt när jag läste receptet. Barnen gillade kycklingen, men ratade lök och champinjoner. Lite väl många moment för en vardagsmiddag, men så var det ju också en festrätt.