Till Marocko!

En havererad dator satte stopp för inläggen här på bloggen för ett tag. Nu är jag på G igen. Jag återkommer med resterande påskbrödsrecept, men vill gärna berätta om vårt första möte med marockansk mat. Vi startade med en Kycklingtagine, här hittar du receptet.

Kycklingtagine

Tagine är namnet på den speciella lergryta som man egentligen ska använda när man gör denna rätt. Den är pyramidformad, fast i lite mjukare former. Väldigt vacker tycker jag, se här. Men det går lika bra med en stor järngryta.

Till det här receptet behöver du kryddblandningen Ras-el-hanout. Det är en blandning på minst 10 och upp till 30 olika kryddor. Hur många och vilka kryddor som ingår beror på av vem och var man handlar.

ras-el-hanout
Jag gjorde min egen blandning enligt receptet i tidningen Buffé varifrån även själva kycklingreceptet är hämtat. För ca 1 dl kryddblandning (jag gjorde halv sats) mortla ihop 1 msk hel eller malen spiskummin, 1 msk hel eller malen koriander, 1/2 msk hel kardemumma, 1 msk malen ingefära, 2 tsk svartpepparkorn, 1 msk kryddpepparkorn, 1 msk chilipeppar, 2 tsk malen kryddnejlika, 2 tsk kanel, 2 krm malen muskot (ev. 2 torkade rosenknoppar men det hade jag inte hemma 🙂 Förvara i lufttät burk.

Gör absolut de snabbsaltade citronerna som det står om i receptet. De gav mycket karaktär till rätten. Det är en ganska mild gryta, trots alla kryddor. Snarare aromatisk. Den syrliga smaken av citron tas upp i potatisen och morötterna. Det tyckte inte barnen om, men jag blev väldigt förtjust i den syrliga smaken. Kycklingen tyckte alla i familjen om.